marți, 11 ianuarie 2011

Bogdan Popescu, medicul care vorbeşte pe limba presei.

Adevarul

Este doctor în neurologie la Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, purtătorul de cuvânt al aceluiaşi spital şi membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Bogdan Popescu, o figură cunoscută a emisiunilor de ştiri, este medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgenţă (SUUB). El este purtătorul de cuvânt al SUUB şi trebuie să facă faţă zecilor de microfoane şi camerelor de vederi şi de fotografiat îndreptate asupra lui când trebuie să dea detalii despre cazurile care fac deschiderea emisiunilor de ştiri şi ţin primele pagini ale ziarelor.

Cazuri grave cum a fost cel al Ameliei Antoniu, Carmen Cîciu sau al gravidei de 240 de kilograme, pacienţi internaţi la SUUB, înseamnă pentru Bogdan o zi în care primeşte zeci de telefoane pe oră.

„Nu mă plâng, dar sunt zile în care presa mă sună de sute de ori pentru un caz care ţine prima pagină. Înţeleg că lumea vrea să ştie ce se întâmplă cu Cătălin Voicu, de exemplu, sau dacă Amelia iese din comă, însă de multe ori mi se cer amănunte care nu mi se par importante“, a spus medicul.
Poziţia de purtător de cuvânt nu i-a scăzut însă din sarcinile sale de medic, el fiind în continuare medic neurolog în cadrul spitalului.

„Încerc să nu-mi dezamăgesc pacienţii, aşa că o zi de muncă înseamnă pentru mine o alegătură continuă, îmi consult pacienţii, răspund la telefoanele ziariştilor şi când am câteva minute libere mă informez pentru a le putea răspunde la întrebări. Nu mă ajută nimeni, sunt un singur om care lucrează cu două telefoane şi un creier“, a mai spus dr. Bogdan Popescu.

„Nu pot trăi departe de România”

Cu toate acestea, atât meseria de medic cât şi cea de purtător de cuvânt îi vin ca o mănuşă medicului. Cuvintele nu-i sunt străine şi le stăpâneşte la fel de bine cum stăpâneşte diagnosticele în neurologie pentru că este pasionat de literatură fiind nu doar cititor ci şi scriitor.

„Am debutat în literatură în anul 1987. În curând voi lansa încă un volum de proză şi unul de poezie. Personajele şi subiectele din cărţile mele nu au de-a face cu medicina, cu excepţia uneia, unde personajul principal este medic“, a mai povestit Bogdan Popescu.

Când vine vorba despre sistemul se sănătate românesc, dr. Bogdan Popescu devine serios şi se încruntă. „Pot să spun că sunt dezamăgit. Am locuit trei ani în Suedia, când mi-am dat doctoratul, dar am ales să mă întorc în România pentru că speram că o să se schimbe lucrurile. Nu a fost aşa. Nu îmi pare rău, nu aş putea trăi departe de ţară pentru că aş stăpâni cu greu subtilităţile unei alte limbi şi mi-ar lipsi rolul de comunicator şi de scriitor“, a adăugat medicul. Bogdan Popescu a scris foarte mult şi în domeniul medicinei, fiind singurul neurolog român autor pe un ghid de neurologie european în Boala Alzheimer.

Întrebări şi răspunsuri

Pentru ce gen de informaţii sunteţi solicitat cel mai des de jurnalişti?

Românii au o apetenţă colosală pentru ştiri negative. Am fost sunat de sute de ori pentru cazuri cum au fost cel al Ameliei Antoniu sau al gravidei de 240 de kilograme. Şi pentru cazul mai hilar, dar cu deznodământ tragic al fetei care a sărit cu pianul în Dâmboviţa am fost solicitat două zile la rând să dau informaţii presei. Ajunsesem la 30 de ore de stat în picioare.

Cum ai vrea sa ai arate presa medicală din România?

Să fie mai curată, mai educativă. Trebuie să recunoaştem însă că presa ne reprezintă. Dacă ea este aşa de murdară şi de gălăgioasă înseamnă că şi noi avem nişte reziduuri comportamentale şi de mentalitate.
Ce-i place:

„Îmi plac Garcia-Marquez, Vargas-Llosa, Celine, Dostoievski, Cehov, Bulgakov, Cărtărescu, mâncarea spaniola, Dire Straits, Pink Floyd, Beatles şi o zi goală, în care nu se întâmplă nimic“, spune doctorul.

Ce nu-i place:

„Detest ipocrizia, incompetenţa, frustrarea, ultimii douăzeci de ani ai României şi încremenirea în prostie“, explică Bogdan Popescu.
Profil:

Născut. 8 martie 1971, Bucureşti

Studii şi experienţă. Absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Doctor în ştiinţe medicale atât la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală cât şi la Institutul Karolinskara, Stockholm, Suedia. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2002. Medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi purtător de cuvânt al aceluiaşi spital.
Familie. Necăsătorit.

Niciun comentariu: