marți, 21 aprilie 2015
Un nou centru de transplant de celule stem, cel de-al cincilea din România, a fost inaugurat luni la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB).
Crearea centrului a fost posibilă datorită investiției de 600.000 euro realizată de Asociația Dăruiește Viață, cu sprijinul sponsorilor.
Centrul dispune de cinci camere sterile dotate cu paturi electrice de terapie intensivă, stație de monitorizare funcții vitale și beneficiază de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitivă și flux laminar. Cele cinci camere sterile au rolul de diminua riscul apariției infecțiilor, principala cauză a mortalității în cancer.
De asemenea, centrul are și un compartiment de pretransplant destinat pacienților cu diferite tipuri de leucemii care au trecut sau urmează să treacă printr-un transplant de celule stem. Compartimentul are patru saloane cu grupuri sanitare proprii, dotate și mobilate conform standardelor europene, cabinete ale medicilor și asistentelor, cameră de tratament, cameră de curățenie.
În componența centrului intră și un laborator de diagnosticare, o sală de raport și o sală studii clinice.
"Credem că la SUUB începem încetul cu încetul să închidem un cerc în tratamentul afecțiunilor medical oncologice. (...) Vom face pasul următor, vom intra în programul național de pretransplant, de transplant de celule stem, vom scoate posturi la concurs pentru asistente medicale. Avem un colectiv extrem de competent condus de profesorul dr. Ana-Maria Vlădăreanu și conferențiar Horia Bumbea. (...) Proiectul de astăzi este un proiect de interdisciplinaritate", a declarat managerul unității medicale, Cătălin Cîrstoiu.
Potrivit acestuia, vor fi scoase la concurs 20 de posturi de asistente, care vor lucra în cadrul centrului.
"După semnarea contractului cu CNAS posturile vor fi scoase la concurs. Imediat după ce se va semna contractul avem deja prima etapă de posturi scoase la concurs. Dorim și deschiderea unei secții noi de chirurgie cardiacă, vom înființa și o secție de terapie intensivă pentru partea de chirurgie cardiacă. Vom scoate la concurs în spital cam 40 de posturi de asistente medicale și vreo 10 posturi de medici anesteziști și chirurgi. În ceea ce privește centrul inaugurat, vor fi scoase la concurs 20 de posturi de asistente medicale, medici sunt suficienți, partea de personal pentru secția de hematologie este asigurată", a susținut managerul.
Conferențiarul doctor Horia Bumbea, unul dintre coordonatorii centrului, a precizat că datorită proiectului din cadrul SUUB, numărul celor care vor putea beneficia de transplant de celule stem va crește iar centrul va asigura, în compartimentul de pretransplant, tratament chimioterapeutic pentru aproximativ 200 de pacienți în fiecare an.
"Tratamentul chimioterapeutic efectuat în condiții de izolare scade riscul de deces din cauza infecțiilor, asigurând o rată de supraviețuire similară celei înregistrate în clinicile din vestul Europei. Pentru a crește eficiența camerelor sterile și a tratamentelor efectuate pe secție, compartimentul de pretransplant vine ca o completare, în așa fel încât pacientul să fie protejat de infecții până ce intră în camera sterilă sau în timpul tratamentelor de inducție a remisiunii", a precizat conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie la SUUB.
El a spus că demersurile pentru realizarea centrului au început în urmă cu patru ani.
"A ajuta sistemului medical românesc constituie în opinia mea cea mai directă cale de a salva vieți, de a ajuta un om. Conducerea, medicii, personalul, prin expertiza pe care o au, sunt convins că vor face ca toată această investiție să fie utilizată deplin, spre binele pacienților", a afirmat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății Dorel Săndesc.
Celelalte centre de acest fel sunt la Timișoara, la Târgu Mureș și în București la Spitalul Colțea și la Institutul Clinic Fundeni.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu