RealitateaTV
Marţi dimineaţă, după ce a plătit o serie de servicii, unitatea medicală a mai rămas cu doar 12 lei în cont.
După prânz, au mai intrat în contul spitalului aproximativ 200.000 de lei, dar aceşti bani nu ajung pentru a acoperi, mult timp, nevoile unităţii şi, cu atât mai puţin, datoriile.
"Zilele acestea spitalul a rămas la un moment dat cu 12 lei în cont. Nu e vorba de neglijenţă, cum ar spune unii, ci de faptul că managerul are obligaţia să cheltuiască până la ultimul leu în folosul pacienţilor. Marţi la prânz am mai primit 200.000 de lei, care vor merge la Unitatea de Primiri Urgenţe, la secţia de Terapie Intensivă şi la blocul operator", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar, dr. Bogdan Popescu, potrivit Newsin.
Chiar daca acum ata chirurgicala va fi la fel si solutii dezinfectante pentru blocul operator, asta nu inseamna ca sunt rezolvate toate problemele din spital. In prezent, RMN-ul nu functioneaza, s-a stricat si pentru repararea sa deocamdata nu sunt bani. Iar solutiile de dializa s-au terminat in urma cu doua zile.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că va achita o restanţă mai veche pe care o are la Spitalul Universitar în valoare de două milioane de lei.
Aproximativ 80% din veniturile Spitalului Universitar acoperă salariile medicilor şi personalului angajat. În acest moment, în spital sunt peste o mie de pacienţi, iar unitatea sanitară are datorii vechi de zeci de milioane de lei. Mai exact, este vorba de 65 de milioane de lei - 20 de milioane din 2008 şi alte 45 de milioane din 2009, a precizat Popescu.
"Pe primul loc sunt pacientii si activitatea medicala. Aceasta sa nu fie perturbata, iar pacientii tratati corespunzator. Pe locul doi salariile. Oamenii sunt ingrijorati, iar noi incercam sa ne descurcam pe bugetul existent. Nu s-a pus insa problema sa nu dam salariile. Incercam sa le dam", a precizat dr. Bogdan Popescu
Medicul a precizat că, în cazul în care spitalul nu va avea bani, va redirecţiona pacienţii către alte spitale, pentru că primează sănătatea acestora şi calitatea actului medical. "Acest lucru s-a întâmplat şi luni noapte, când medicul de gardă de la chirurgie nu a avut fire pentru a opera", a mai spus Bogdan Popescu.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar a mai spus că în situaţia de faţă este aproape imposibil ca unitatea să facă faţă, fiind vorba despre o situaţie fără precedent, care nu poate deveni o stare de normalitate.
"Din decembrie 2009 am făcut faţă cu brio, deşi spitalul a fost suprasolicitat şi a avut multe cazuri complicate de tratat. Au fost făcute adrese către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casa de Asigurări a Capitalei pentru a cere sprijin", a precizat medicul.
Pe 23 aprilie, managerul Spitalului Universitar, Cătălin Cârstoiu, declara că unitatea sanitară nu mai are de două săptămâni fonduri pentru a angaja cheltuieli pentru medicamente şi că a fost nevoit ca pentru tratarea celor două paciente transferate în stare gravă de la CF2 să procure tratamentul folosind relaţii de prietenie şi colaborare.
Domnul Cătălin Cârstoiu a afirmat miercuri, 5 mai 2010, ca maternitatea va fi inchisa pentru sterilizare maxim 4 zile. Azi, 14 mai, inca nu este deschisa si, din cate aud, nu se stie sigur daca va fi deschisa saptamana viitoare.
RăspundețiȘtergerePUTEM STI SI NOI DE CE?