marți, 19 ianuarie 2010

Interviu acordat de dr. Catalin Cirstoiu ”Pagini Medicale”

Din cei 14 manageri ai spitalelor bucurestene, Ministerul Sanatatii a ales sa schimbe (n.r.in decembrie 2009) pe unul singur si anume pe prof.dr. Gheorghe Iana, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti(SUUB).

Acesta a fost inlocuit cu dr. Catalin Cirstoiu, care ocupase anterior functia de director medical in acest spital.

De specialitate ortoped, doctorul Cirstoiu a avansat in cariera universitara de la preparator la Catedra de Ortopedie-traumatologie a UMF Carol Davila, la asistent universitar in trei ani, apoi in alti trei la cea de sef de lucrari. Iar ambitiile sale nu se opresc aici, aspirand la titlul de profesor universitar, chiar daca acum ii fura timpul functia de manager "plin" la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Deocamdata insa, medicul Cirstoiu este numit manager interimar.

"Managerul interimar nu are aceleasi atributii cu managerul care a castigat un concurs in urma caruia a fost numit. Eu sunt manager interimar pana se va organiza concursul, ce-o fi atunci, vom vedea", a declarat dr. Catalin Cirstoiu.

Trei ani, suficienti pentru un manager de spital

In documentul emis de Ministerul Sanatatii, care cuprinde toate schimbarile legislative, discutate la sedinta Comisiei de Dialog Social(n.r. din 15 ianuarie), se stipuleaza ca managerul incheie un contract de management pe o perioada de maximum trei ani. Acest contract poate inceta inainte de termen, in urma evaluarii anuale efectuate pe baza criteriilor de performanta, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

"Trei ani sunt suficienti sa-ti pui amprenta asupra unui spital. Daca ai inceput un proiect suficient de lung, poate sa se termine in acesti trei ani. Important este sa stii sa te retragi atunci cand ideile nu-ti mai sunt atat de creative. Un spital cere creativitate si imaginatie", e de parere dr. Cirstoiu.

In privinta prelungirii mandatului, contractul de management poate fi prelungit pe o perioada de trei luni, maximum de doua ori, perioada in care se organizeaza concurs de ocupare a postului.

"Ratiunea pentru care s-a intrerupt contractul de administrare al fostului manager ii apartine Ministerului Sanatatii. De altfel, din cate am inteles d-l manager Iana a enuntat faptul ca nu isi mai dorea acest lucru", a specificat dr. Catalin Cirstoiu.

Inca o cladire pentru SUUB

In ciuda comentarilor rautacioase care se fac pe seama managerului si anume ca este finul lui Traian Basescu, presedintele Romaniei, ca ar fi ars anumite etape din cariera, Catalin Cirstoiu a fost bine primit de catre personalul spitalului.

"De ce nu mi se spune si ca sunt nepotul lui Ion Mihalache? Fiindca asa este si da, m-a cununat Traian Basescu, si avem o relatie nas-fin atat de frumoasa cum i-as dori oricarui tanar care se casatoreste. Primariatul mi l-am dat cu o derogare, asa este... Dar sa nu uitam ca am fost cel mai tanar absolvent de studii doctorale al Facultatii de Medicina din Bucuresti, iar teza de doctorat in medicina, pe care am realizat-o este prima carte in limba romana despre revizia protezei totale de sold scrisa de un ortoped", a subliniat managerul Cirstoiu.

Acesta este incantat ca "angajatii spitalului au perceput aceasta schimbare manageriala admirabil" si isi doreste inca o cladire pentru spitalul pe care il conduce.

"Spitalul a devenit pluridisciplinar, are aproape toate specialitatile, iar daca le tii incorsetate intr-un spatiu meschin, nu le lasi sa se dezvolte. Rolul spitalului este sa faca excelenta medicala, sa progreseze", considera actualul manager.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu