vineri, 19 decembrie 2008

luni, 29 septembrie 2008

Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă a marcat vineri, împlinirea a 30 de ani de activitate.

Agerpres

Conf. dr. Gheorghe Iana, managerul spitalului, a declarat că în aceşti ani, colectivul spitalului a încercat să facă din această unitate sanitară una de referinţă."Calitatea actului medical depinde de corpul de profesionişti, dar şi de baza materială. De aceea, în procesul de modernizare, un sprijin important l-am avut din partea Ministerului Sănătăţii Publice şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a subliniat managerul.

El a precizat că spitalul dispune de aproape toată gama de servicii medicale, ceea ce-l face să fie foarte căutat.Între serviciile medicale de înaltă performanţă pe care unitatea sanitară le poate oferi se numără unitatea de stroke - tratament pentru accident vascular cerebral în faze acute, tratamentele endovasculare în infarctul miocardic acut, intervenţie deosebit de complexă şi benefică pentru pacient. Dr. Iana a amintit şi Programul naţional de protezare, pentru care spitalul are alocaţi 2.300.000 lei, ceea ce înseamnă că de aceste tratamente protetice gratuite vor beneficia câteva sute de pacienţi. Alte programe importante desfăşurate în Spitalul Universitar sunt cel de cardiologie intervenţională şi cel de întreţinere funcţională pentru pacienţii cu Parkinson, tratamentele endovasculare pentru fibrom uterin, sarcină extrauterină, din acest punct de vedere spitalul fiind singura unitate afiliată Societăţii Europene.În ultimii ani, numărul pacienţilor trataţi aici a crescut de la 56.000 în 2006, la 56.000 în 2007 şi aproape 100.000 în 2008. Pe lângă aceşti pacienţi cu internare continuă, mai sunt alţi 40.000 cu internări de o zi.

Dr. Iana a subliniat că există o mare migraţie în rândul asistentelor, din 1.000 de asistente, aproximativ 20% plecând să lucreze în străinătate.Managerul unităţii a adus în discuţie şi discrepanţele din domeniul finanţării, menţionând că spitalele universitare primesc mai puţini bani decât unele spitale judeţene. El a subliniat că marile spitale se confruntă cu o cazuistică complexă, care presupune costuri mari.

Între preocupările viitoare, dr. Iana a amintit finalizarea consolidării spitalului, respectiv a blocului operator, care va fi unul dintre cele mai moderne, până la sfârşitul anului 2009.

Prezent la aniversare, ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, a felicitat colectivul de aici pentru performanţele sale. El a spus că finanţarea spitalului a fost bună şi a menţionat că şi pentru anul 2009, are în vedere o finanţare foarte bună."Banii au fost utilizaţi pentru infrastructură şi aparatură, am încercat să corectăm nedreptăţile înregistrate în retribuţia personalului medical, dar nu atât cât am fi vrut şi eu, şi dumneavoastră", a spus ministrul Sănătăţii.El a adăugat că în următoarele luni de mandat va încerca să ducă până la capăt aceste priorităţi.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Vasile Ciurchea, a subliniat că Spitalul Universitar este unul de elită, cu un personal foarte bine pregătit. El a menţionat că aproximativ 10% din fondul asigurărilor alocate întregii Capitale sunt repartizate acestui spital.

Cu prilejul aniversării, au fost înmânate plachete omagiale prof. dr. Emanoil Popescu, cel care a condus mulţi ani această unitate şi care a avut un mare merit în existenţa unui echilibru, Constanţei Timofte şi Despinei Căpăţână.

duminică, 15 iunie 2008

O unitate de urgenţe neurologice a fost inaugurată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti



Rompres

Unitatea de urgenţe neurologice permite un diagnostic corect, rapid şi monitorizarea funcţiilor biologice ale pacienţilor cu accident vascular cerebral. Unitatea dispune de zece paturi, toate monitorizate şi o secţie centrală unde se face supravegherea bolnavilor internaţi.

Ministrul Eugen Nicolăescu a subliniat că beneficiile sunt foarte mari pentru bolnavi, dar şi pentru sistem pentru că scade perioada de spitalizare şi reduce semnificativ costurile în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor.Nicolăescu a mai spus că accidentul vascular cerebral reprezintă o cauză o importantă de mortalitate şi pentru acesta trebuie inclus într-un program naţional de sănătate. El a adăugat că la Spitalul Universitar se va dezvolta un program pilot în acest sens, care să fie finanţat de Ministerul Sănătăţii şi care poate începe încă din toamna acestui an.

Investiţia pentru această unitate a fost de 8,3 milioane lei, din care 7,2 milioane reprezintă investiţia în unitatea de urgenţă şi peste un milion pentru angiograf. Banii au fost daţi de Ministerul Sănătăţii pe baza proiectului făcut de specialiştii din spital.Ministrul s-a mai referit şi la alte investiţii în spital, din 2006 până în 2007, pentru consolidare pentru care s-au alocat 31,1 milioane lei.Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că vor mai fi alte două spitale de urgenţă, care să funcţioneze după toate standardele.

La rândul său, managerul spitalului, conf. dr. Gheorghe Iana, a declarat că inaugurarea unităţii de urgenţă aduce multe speranţe celor bolnavi pentru că dacă se intervine în primele 3-6 ore în cazul accidentului vascular cerebral pacienţii pot avea şansă de supravieţuire.Referindu-se la angiograful pus în funcţiune, prof. Iana a menţionat că este cel mai performant din România şi printre puţinele din Europa. El a explicat că acesta permite o vizualizare biplană a organelor care sunt explorate, fiind utilizat în chirurgia endovasculară. Aparatul permite intervenţii pe orice suprafaţă intens vascularizată. Noul aparat reduce durata de expunere, fiind bipolar şi având achiziţie de tip digital.

Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, şeful clinicii de neurologie, a explicat că un pacient diagnosticat cu accident vascular cerebral are o şansă suplimentară dacă este diagnosticat corect subliniind că unitatea, pentru a fi completă, ar trebui să aibă şi tratament cu fibrinolitice, respectiv substanţa care dizolvă un cheag de sânge. El a accentuat asupra faptului că nu toţi pacienţii se pretează injectării cu fibrinolitice, existând criterii medicale pentru asta.Prof. dr. Ovidiu Bajenaru a explicat că până la ajungerea la spital este importantă îngrijirea prespitalicească, iar pacientul să vină la spital la primele semne. El a precizat că aproximativ 10% din pacienţii cu accident vascular cerebral ar putea beneficia de fibrinoliză.În ceea ce priveşte monitorizarea, specialistul a spus că aceasta este importantă pentru a urmări parametrii biologici ai pacientului care suferă frecvent modificări.

duminică, 10 februarie 2008

sâmbătă, 19 ianuarie 2008

marți, 1 ianuarie 2008